Tanssijan keho voi olla kovilla

Tanssi on fyysinen harrastus, jossa kehittyy niin aerobinen kuin lihaskunto ja notkeuskin. Taitojen kehittäminen vaatii usein ahkeraa treenaamista ja toisinaan keho voi joutua jopa äärimmilleen. Erityisesti tietyt tanssilajit vaativat notkeutta ja voimaa, kun taas toisissa korostuu koordinaatio. Tanssijan on tärkeä treenaamisen ohella panostaa myös omaan palautumiseen ja lepoon, jotta vammoja on mahdollista ennaltaehkäistä.

Pidä vapaapäiviä treenaamisesta

Tanssiminen on hauskaa ja moni varmasti treenaisi mielellään enemmänkin. Aina jatkuvat toistot eivät kuitenkaan ole hyvä idea, sillä ne aiheuttavat helposti nivel- ja lihaskipuja. Tuottelias treeni vaatii luonnollisesti jonkin verran toistoja, jotta liikkeet jäävät hyvin muistiin. Aivan yhtä tärkeää on kuitenkin vastavenytykset ja sellaiset liikkeet, jotka eivät kuormita jo ennestään kuormittuneita lihaksia ja niveliä.

Treenaamisesta voi välillä pitää vapaapäiviä täysin hyvällä omallatunnolla. Se auttaa suoriutumaan seuraavalla kerralla paremmin, kun lihakset ovat saaneet tarvitsemaansa lepoa. Usein myös aivot muistavat opetellut sarjat hieman paremmin pienen tauon jälkeen, kun muistijälki muotoutuu vähän kerrallaan uusia asioita opetellessa. Esimerkiksi hyvä yöuni on todella merkittävää sekä uuden oppimisen että myös palautumisen kannalta.

Huolehdi oikeista varusteista

Monelle tanssijalle riittää varustukseksi vaatteet, jossa on hyvä liikkua. Jos käytössä on myös kengät, niihin kannattaa panostaa. Huonot kengät voivat vaikuttaa jalkojen kuntoon, joka pahimmillaan voi aiheuttaa erilaisia kiputiloja ja asentovirheitä. Hyvät ja istuvat kengät ovatkin tanssijalle kaiken a ja o. Vaatteissa kannattaa varmistaa, että ne eivät estä liikkeitä, eivätkä aiheuta hiertymiä, jotka ovat ikävä vaiva. Erityisesti toistettaessa samoja liikesarjoja, voi ikävästi hiertävä sauma muuttua äärimmäisen tuskalliseksi painaessaan jo valmiiksi ärtynyttä ihoa.

Jos hiertymiä ja rakkoja kuitenkin pääsee syntymään, kannattaa huolehtia niiden puhdistuksesta ja hyvästä ihonhoidosta. Satsaamalla sellaisiin laatutuotteisiin kuin Gillette, voi varmistaa että iho ei ärsyynny enää lisää, eikä uusia haavoja, hiertymiä tai rakkoja pääse syntymään. Hiertävät vaatteet ja kengät kannattaa suosiolla vaihtaa uusiin. Tanssiessa usein tulee myös hiki, joka ärsyttää ennestään rikkinäistä ihoa ja siitä seuraa pahimmillaan tulehduksia.

Muista nauttia siitä mitä teet

Tanssimisen tulee olla hauskaa! Osa treenaamisesta voi vaatia kärsivällisyyttä ja itsekuria, mutta jos treenaaminen on aina hampaat irvessä puurtamista, kannattaa miettiä, olisiko jokin toinen treenitapa miellyttävämpi. Myös tässäkin tapauksessa pieni tauko voi auttaa siihen, että treeni maistuu taas paremmalta.

Leave a Reply

bookshelf