Tanssi sosiaalisena harrastuksena

Ihmiskunta on aina tanssinut

Tanssi on varmasti yksi vanhimpia liikunnan ja taiteen muotoja. Maailmassa ei käytännössä ole yhtäkään yhteisöä tai kansaa, jolla ei olisi jonkinlaista tanssiperinnettä. Toki on olemassa kansoja, joiden keskuudessa uskonto rajoittaa tai kieltää tanssimisen, mutta on se varmasti näissäkin yhteisöissä ollut osa kansanperinnettä. Tanssin avulla ihmiset ovat pystyneet paitsi ilmaisemaan itseään ja heittäytymään pois arjen huolista. Toisaalta tanssi on monissa yhteisöissä voimallisin osa kansan perinnettä ja kulttuuria, ja sen avulla ihmisillä on avautunut ovi omaan identiteettiin ja historiaan.

Tanssin suosio on kasvussa Suomessa

Tanssi on nykyään maailmassa varmasti suositumpaa kuin koskaan, ja sama pätee Suomeen. Tanssilavakulttuuri on tekemässä uutta tuloaan Suomessa, mikä näkyy erityisesti siinä, että nuoret ovat löytäneet tanssilavat ja perinteiset lavatanssit.

Samalla erityisen suosituiksi Suomessa ovat nousseet erilaiset etniset tanssit, kuten latinalaiset tanssit ja afrikkalaiset tanssit. Monissa suurissa kaupungeissa on nykyään kymmeniä eri tanssikouluja, joissa opetetaan erilaisia rytmitansseja. Erityisen suosittu tanssi Suomessa on salsa, jota tanssitaan sekä soolona että pareittain. Siitä on olemassa useita eri variaatioita, joskin suosituin ja autenttisin on kuubalainen salsa. Myös Dominikaanisesta Tasavallasta kotoisin oleva bachata on noussut sekä Suomessa että maailmalla erittäin suosituksi. Suomessa tanssitaan lisäksi myös Angolasta lähtöisin olevaa paritanssi Kizombaa, joka on yksi sensuelleimmista tansseista.

Latinalaisten tanssien suosiosta Suomessa kertoo myös se, että erilaisia tanssiaisia järjestetään suuremmissa kaupungeissa useita joka ikinen viikko. Tanssien ajankohdat on löydettävissä eri nettipalstoilta, jotka löydät helposti omalla puhelimellasi. Mikäli sinulla ei ole älypuhelinta, osta vaikkapa käytetty iphone, jotta saat tiedot eri tanssitapahtumista suoraan puhelimeesi.

Miksi tanssi on niin suosittua

Tanssin suosiota voidaan selittää monellakin eri syyllä. Tanssi on erittäin terveellistä liikuntaa, joka sopii kaiken ikäisille. Se ei rasita vartaloa samalla tavalla kuin esimerkiksi monet kontaktilajit, mutta toisaalta se harjoittaa vartaloa kokonaisvaltaisesti. Tästä syystä ammattitanssijoilla ja paljon tanssivilla on yleensä kauniit vartalot. Toisaalta myös tanssissa voi loukkaantua, mutta yleisimpiä ovat erilaiset rasitusvammat.

Tanssi on myös erittäin sosiaalinen harrastus, jonka takia monet hakeutuvatkin tanssin pariin. Kyse ei ole tietenkään mistään uudesta ilmiöstä, sillä Suomessa puoliso on perinteisesti löytynyt tanssilavoilta. Toisaalta monet ihmiset ovat digiaikana kyllästyneet sosiaaliseen mediaan ja etsivät merkityksellisiä ihmissuhteita ja kontakteja tosielämässä. Tansseissa käyminen onkin nykypäivänä paljon muuta kuin pelkkää puolison etsintää. Ihmiset tulevat viihtymään toistensa kanssa, jonka lisäksi monet löytävät tanssipiireistä uusia ystäviä ja kavereita.

Tanssi vaikuttaa erittäin positiivisesti myös mielialaan. Se on harrastus, joka ei perustu kovan rehkimisen jälkeen saavutettavaan hyvänolon tunteeseen, vaan tanssin harrastaja tuntee hyvää oloa välittömästi tanssin alkaessa. Emotionaalisesti tanssi on erittäin kelpo harrastus ja tukee mielenterveyttä antaen elämään positiivisuutta ja jaksamista. Suomessa toimii nykyään myös erilaisia tanssiterapian ryhmiä, joista monet ovat löytäneet avun muun muassa masennukseen.

Tanssin avulla voi myös parantaa omaa kehonhallintaa, mikä auttaa taistelussa ikääntymistä vastaan. Tanssissa on mahdollista kehittyä jatkuvasti, jonka lisäksi oma kehitys on helposti havaittavaa. Tämän takia tanssiharrastusta on mielekästä jatkaa vuosi toisensa jälkeen.

Leave a Reply

bookshelf