Countrya ja lännen menoa

 

Onko villi länsi totta? Meille villi länsi on tullut tutuksi lukuisien sarjojen, elokuvien ja harrastusten kautta. Kaksintaistelut aseilla, intiaanisodat ja rauhattomuus kuuluivat kiinteästi sen ajan arkeen. Villillä lännellä tarkoitetaan Yhdysvaltojen raja-aluetta, jossa jokainen sai ottaa haltuunsa maa-alueen. Monesti maa-alueiden hallinnasta jouduttiin kahnauksiin. Rajaseutuun kuului nykyisen Teksasin, Kansasin, Oklaholman, Nebraskan ja Dakotan alueita. Oman käden oikeus ja rauhattomuus kuuluivat alueelle aina vuoteen 1890 asti, jolloin rajaseutu suljettiin ja siitä tuli osa muun kiinteän asutuksen aluetta.

Rivitanssi on country ja western musiikin ehkä tunnetuin tanssimuoto mutta musiikin tahtiin tanssitaan myös lukuisia parintansseja kuten Two Step. Cowboy, Western promenade tanssi, East Coast ja West Coast Swing. Lännenmusiikin tahdissa tanssittavista tansseista suosittuja ovat ryhmätanssit, jotka jaetaan rivitansseihin ja Square-tansseihin. Square-tanssit taas jaotellaan perinteisiin ja moderneihin.

Lännen tyyliä Pohjolassa

Cowboy hat,boots,lasso,spurs and riding gloves on the right side of a plain,weathered,rustic barnwood background. room for title and/or text. Extra wide and large file size for a banner format.http://www.garyalvis.com/images/wildWest.jpg

Suomessa Square-tanssin harrastajia on 100–200 ja maassamme järjestetään muutamia alan tanssifestivaaleja vuosittain. Tanssissa on neljä paria eli kahdeksan tanssijaa, jotka muodostavat neliön. Tanssia johtaa laulaja, joka johtaa myös tanssijärjestystä, modernissa muodossa tanssijat eivät etukäteen ole tietoisia tulevien komentojen eli callien järjestyksestä.

Rivitanssi on harrastuksista tutuin ja suosituin. Sen yksi houkutin on ryhmätanssin idea, joten tanssiharrastuksen aloittaminen ei vaadi paria ja kaikki ovat tervetulleita mukaan. Suomessakin on rivitanssitapahtumia ja jopa rivitanssimaratoni. Rivitanssilla on Suomessakin tuhansia harrastajia ja nykyisin rivitanssiaskeleet eivät ole niin perinteisiä kuin ennen, vaan niihin on sekoittunut myös vaikutteita muista tanssimuodoista kuten latino- ja street-tansseista. Rivitansseissa tanssijat tekevät liikkeet samanaikaisesti ja sille on tyypillistä, että tanssinumeron aikana käännytään 90 tai 180 astetta.

Villi länsi perustuu amerikkalaiseen kulttuuriromantiikkaan

Villi länsi on osa amerikkalaista kulttuuria ja monet sieltä nousseet hahmot ovat tunnettuja ympäri maailman kuten Buffalo Bill, Daltonin veljekset ja Istuva Härkä. Sen ajan maailmaan kuuluivat korttipelit, kaksintaistelut, kauniit naiset ja saluunojen tanssiesitykset, seriffit ja lainsuojattomista luvatut lunnaat. Todellinen villi länsi oli taatusti hieman toisenlainen kuin elokuvien ja sarjojen kautta on annettu ymmärtää mutta niissä luotu kuvitteellinen paikka keskellä ei mitään, on säilynyt meidän monien mielikuvitusmaana, jonne lännenromantiikka meidät johdattaa.

Elokuvissa kuvatta villi länsi on usein romantisoitu ja siinä vaihtelevat hyvän ja pahan valtataistelut. Meille kyseiseltä ajalta ovat jääneet elämään rodeo, ammuntakilpailut ja countrytanssit. Suomessakin on järjestetty country-messuja, joissa katsojille esitellään lännenammuntaa ja -ratsastusta sekä rivitansseja. Harrastus ei ole levinnyt koko kansan suosioon, mutta sillä on kasvava ja tiivis kannattajajoukkonsa.

Leave a Reply

bookshelf