Kuuluisia Country/western tanssijoita Suomessa ja ulkomailla

 

Country- tai westerntanssi on runsaasti koreografioita sisältävää tanssia, jota tanssitaan yleensä countrymusiikin tahtiin. Countrytanssi, tai suomalaisittain kantritanssi, mielletään vahvasti amerikkalaiseksi, Teksasin osavaltiolle tyypilliseksi tanssiksi, mutta todellisuudessa kantritanssia tanssitaan nykyisin ympäri maailmaa.

Alun perin Euroopasta tulleiden siirtolaisten kansantansseista vaikutteita saaneen kantritanssin tunnuspiirteitä ovat rivimuodostelmat, jotka kääntyvät tanssin kuluessa 90 tai 180 astetta, ja tanssiliikkeet toistetaan monta kertaa eri suuntiin. Kantritanssikilpailuja järjestetään ympäri maailmaa, joissa monet tanssijat ovatkin niittäneet mainetta ja tunnustusta taidoillaan. Seuraavassa esittelemme muutamia kantritanssikuuluisuuksia, jotka jokainen lajin vannoutunut harrastaja varmasti jo tunteekin nimeltä.

Suomesta menestykseen tanssineita kantritanssijoita

Kuuluisien suomalaisten kantritanssijoiden listassa päällimmäisenä komeilee Mikael Mölsä. Mölsä on osallistunut lukuisiin kantritanssikilpailuihin ympäri maailmaa ja kisoissa huippuluokan sijoitukset kertovat enemmän kuin tarpeeksi Mölsän tanssitaidoista. Mölsä on nähty myös TV:ssä esimerkiksi suomalaisessa draamasarjassa Salatut Elämät ja lukuisissa rivitanssia käsittelevissä lehtiartikkeleissa. Nykyisin Mölsä ei enää kilpaile, vaan hänet tunnetaan yhtenä ainoista tällä hetkellä aktiivisista suomalaisista rivitanssikoreografeista. Mikael suunnittelee näyttävät tanssiesityksensä aina musiikin valinnasta ja editoinnista asti, ja on erittäin suosittu tanssinopettaja esimerkiksi kantritanssileireillä.

Toinen paikkansa kuuluisien suomalaisten rivitanssijoiden joukossa ansainnut mies on Ari Ahrapalo. Tanssimalla uransa aloittanut Ari on toiminut jo vuosikymmeniä rivitanssin ja tanssitekniikoiden opettajana, eikä koko maasta varmasti montaa kantritanssijaa löydykään, joka ei olisi jossain vaiheessa uraansa löytänyt tietään Ahrapalon opetukseen. Yhdessä vaimonsa Jutan kanssa Ari järjestää tanssitapahtumia, tanssii siellä ja opettaa muita.

Ulkomaisia taitureita

A labrador retriever looks out on a serene lake. Copy space.

Ulkomailtakin toki löytyy uraa uurtaneita kantritanssijoita, joista yksi kuuluisimmista on Scott Blevins. Blevins on kotoisin Teksasista, kantritanssin kotiosavaltiosta, ja hänet tunnetaan nykyisin ympäri maailmaa erinomaisesta tanssitaidosta ja viihdyttävistä koreografioista. Scott astui ensimmäiset rivitanssiaskeleensa vuonna 1988, ja siitä lähtien on rakastavasti kantanut rivitanssia mukanaan läpi koko elämänsä. Blevins tunnetaan erityisesti hänen hämmästyttävän taitavista koreografioistaan, jotka ovat voittaneet lukuisia palkintoja niin kotona Yhdysvalloissa kuin Euroopankin puolella. Näinä päivinä Blevins edelleen kiertää maailmaa jatkuvasti opettamassa kantritanssia muille.

Toinen meillä Suomessakin tunnettu ulkomaalainen kantritanssija on englantilainen Darren Bailey. Darren on vieraillut suomalaisilla kantritanssileireillä jo useamman kerran opettamassa tanssitekniikkaa, erityisesti lilt- ja smooth-lajeja, jotka hän on tietysti itse oppinut ahkerasti tanssimalla. Darren on arvostettu koreografi, jonka tanssit tunnetaan laajasti ja jonka tanssit Good to be Us, Get Down ja Unmistakable ovat erittäin suosittuja tansseja niin opetuksessa kuin näytöksissä ja kilpailuissakin.

Ulkomaisista kantritanssikuuluisuuksista on vielä mainittava Kaide ja Neisha Smith, jotka ovat myös kotoisin Teksasista. Heidät tunnetaan rivitanssista ympäri maailmaa, ja heidät voi myös nähdä elokuvassa The Apple Thief.

Leave a Reply

bookshelf