Tanssia pyritään käyttämään fyysisenä kommunikointivälineenä

Tanssin monet ulottuvuudet

Tanssia esiintyy erittäin monissa muodoissa ja monista eri syistä. Se on sosiaalista, sivistävää, poliittista, terapeuttista ja spirituaalista. Tanssin kautta pyritään kommunikoimaan muiden ihmisten kanssa kehon avulla, ja yleensä jonkin rytmin tai musiikin mukaan. Se on todella koskettavaa, henkilökohtaista, ja näyttävää. Monelle tanssi on myös harrastus, mikä lieventää stressiä, kohottaa omaa kuntoa, laihduttaa ja on kaikenkaikkiaan kivaa ja hauskaa. Tanssilajeja on rajaton määrrä, ja länsimaissa varmasti tunnetuimpia ovat baletti, hiphop, moderni ja jazz. Usein on erilaisia tanssiesityksiä ja -kilpailuja, joita voi käydä katsomassa. Kenenkään ei tarvitse olla teknisesti lahjakas, jotta voisi nauttia tanssista. Kuka tahansa voi tanssia missä, milloin, ja miten tahansa.

Tanssi on kaunis kommunikointiväline

Kommunikoitiin ei aina tarvitse sanoja. Ihmiskehoa voidaan käyttää kommunikointivälineenä, kuten tanssissa. Se on ruumiillista teatteria, jolla pyritään tuoda esille erilaisia tunteita ja tarinoita ihmisille jaettavaksi. Helsingin Kaapelitehtaalla on tanssi-kollaasi, Hafed, jossa käsitellään eron ja haurauden näkemyksia. Hafedin on käsikirjoittanut, koreografioinut ja konseptoinut Sanna Kekäläinen. Kekäläinen kertoo, että teos kertoo Pariisissa asuvasta algerialaissyntyisestä ystävästä, joka elää Ranskassa paperittomana. Hänen mielestään tarinaa ei voinut näyttää minkään muun teatterin osa-alueen kautta paitsi tanssin. Koska Hafedissa kuvaillaan elämän fyysisiä alueita, oli teatterimuodonkin oltava fyysisesti toteutettu. Ja siitä syystä tanssilla voidaan kuvata fyysistä elämää, ja Hafedissa paperittoman elämän jatkuva toivo, usko, ja sopeutumisen tarve, näkyy kauniina tanssiliikkeinä läpi kollaasin.

Tanssia katsotaan monesta eri näkökulmasta

Tanssi on kaunista, näyttävää, liikuttavaa ja tunteellista. Tanssi tuo ihmisiä yhteen juhlimaan iloisia asioita, mutta myös surullisia. Tanssiesityksiä voi käydä katsomassa lukuisissa teattereissa Suomessa, mutta myös ympäri maailmaa. Sillä pyritään tuoda sellaisia tunteita esille, joita ei välttämättä puheella tai laululla voi saada. Se on kuitenkin ymmärrettävää, että joidenkin mielestä tanssi on jollain tapaa puutteellista tai epäymmärrettävää. Vaikka tanssin tarina olisi katsojalle etukäteen tiedossa, se voi silti jättää katsojan hämmentyneeksi. Tanssin hienoutta on kuitenkin se, että sitä voi katsoa monesta eri näkökulmasta, koska usein siihen ei ole liitettynä puhetta tai laulua. Siksi tanssin ympärille voi luoda täysin omanlaisen tulkinnan. Tanssiin sisältyy niin paljon erilaisia lajeja, että jokainen varmastii löytää tanssiesityksen, joka on itselleen kaikista mieluisin ja rakkain.

 

Leave a Reply

bookshelf